Kvällskurs i Berättande fotografi

Foto: Pixabay

Under hösten har jag hållit en kurs i Berättande fotografi på Munka Folkhögskola. Kursen, som hållits på Zoom, har haft åtta deltagare och åtta kurstillfällen – och det har varit så roligt!

Så här beskrevs kursen på Munka Folkhögskolas hemsida:

Tycker du om att fotografera och diskutera bilder tillsammans med andra? Vill du få inspiration till att utveckla ditt eget bildspråk och kanske hitta den röda tråden i ditt skapande? I så fall är du välkommen på digital distanskurs i fotografi på Munka folkhögskola.

De åtta kurstillfällena kommer att ha olika teman, där vi fördjupar oss i olika fotografiska genrer och stilar. Vi tittar på bilder och pratar om hur fotograferna arbetar med berättande på olika sätt.
En stor del av kursen kommer vi också att ägna åt vårt eget fotografiska arbete. Vi funderar över frågor som: Hur ser min kreativa process ut? Vad är det jag vill berätta och hur gör jag det på bästa sätt? Kan ny kunskap och samtalet med andra få mig att våga prova något nytt?

 Mellan kurstillfällena arbetar vi med olika fotouppgifter som sedan mejlas till kursledaren och presenteras och diskuteras i gruppen. Du har också möjlighet att arbeta med ett längre fotografiskt projekt under kursen och få feedback på detta. 

Exempel på en kväll i Zoom
Det digitala mötesrummet öppnar 17.45 och kursen sätter igång kl 18.00. Kvällen startar med en inspirationsföreläsning utifrån ett visst fotografiskt tema. Sedan tittar vi på varandras bilder utifrån förra veckans uppgift och till sist presenteras kommande veckas tema och uppgift. Klockan är sedan 21.00 och vi vinkar hejdå. Under kvällen ingår också en kort paus.

Teknik
Du väljer själv vilken typ av kamera du använder: digital systemkamera eller mobiltelefonkamera. Utöver kameran behöver du ha tillgång till en dator där du kan installera programmet Zoom. Du får en skriftlig introduktion till Zoom före kursstart och möjlighet att prova Zoom före första kurstillfället. Vi hjälps åt!
Observera att detta är en kurs som fokuserar på det fotografiska berättandet. Givetvis kan vi diskutera teknik, men då framförallt i relation till innehåll och bildspråk.

Kursledare
Linda Unnhem är verksam som fotograf och journalist i Skåne. Hon har en examen i medie- och kommunikationsvetenskap och litterär gestaltning från Lunds universitet och har läst Fotoskolan på Munka folkhögskola och Berättande fotografi på Hellidens folkhögskola. Men framförallt har hon ett stort intresse för bildberättande och personlig fotografisk utveckling.

Kursinformation
8 kurstillfällen på den digitala videoplattformen Zoom.
Onsdagkvällar 18.00-21.00: 14/10, 21/10, 4/11, 11/11, 18/11, 25/11, 2/12, 9/12.
Maxantal är 10 deltagare.
Kursavgiften är 1800 kr.